top of page

ПСИХОЛОГІЧНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

Дисгармонія особистості це

Дисгармонія особистості — це психологічний стан або характеристика індивідуума, яка виражається у порушенні гармонійного розвитку його особистісних якостей, емоційної стабільності та поведінкових реакцій. Цей стан супроводжується внутрішніми конфліктами, суперечностями між різними аспектами особистості, такими як потреби, бажання, моральні переконання та соціальні норми.


У здорової особистості різні аспекти її психічного життя перебувають у відносній рівновазі: емоції, мотивація, інтелектуальні процеси та поведінкові реакції діють узгоджено, що дозволяє індивідууму адаптуватися до середовища та досягати своїх цілей. Однак при дисгармонії цей баланс порушується, що призводить до внутрішнього напруження, невпевненості та дезадаптивної поведінки.


Основними ознаками дисгармонії особистості можуть бути:


- Емоційна нестабільність: сильні, різкі коливання настрою, труднощі з контролем емоцій та переживань.

- Конфліктність внутрішніх потреб: особистість може мати суперечливі бажання чи потреби, які не можуть бути одночасно задоволені.

- Поведінкові розлади: це можуть бути імпульсивні дії, агресія або апатія, нездатність адекватно реагувати на ситуації.

- Проблеми в міжособистісних стосунках: дисгармонійна особистість може відчувати труднощі у встановленні та підтриманні здорових стосунків через свої внутрішні конфлікти та нестабільність.


Причинами розвитку дисгармонії можуть бути як зовнішні чинники (стреси, складні життєві ситуації, міжособистісні конфлікти), так і внутрішні (генетична схильність, особливості нервової системи, психологічні травми). Часто цей стан пов'язують з такими психологічними проблемами, як неврози, психосоматичні захворювання, депресії, а також з особистісними розладами.



Психотерапія є основним методом корекції дисгармонії особистості. Психолог або психотерапевт працює над тим, щоб допомогти людині зрозуміти джерело її внутрішніх конфліктів, навчитися краще контролювати свої емоції та змінювати дисфункціональні поведінкові моделі.

Теги:

Comments


ЯК ПРАЦЮЄ УКРАЇНСЬКИЙ

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ХАБ

наші фахівці у своїй роботі спираються лише на науково доведені методи психотерапії

ми ставимо на перше місце допомогу у вирішенні вашої проблеми, а не кількість сесій

ми не збираємо персональні дані відвідувачів сайту та клієнтів

ми пропонуємо різні цінові категорії консультацій, які ви можете обрати на сайті

Натисніть кнопку “Обрати фахівця”

Ознайомтеся з анкетами спеціалістів

Натисніть кнопку “Записатися
на консультацію”

bottom of page