top of page

ПСИХОЛОГІЧНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

Довготривала пам'ять це

Довготривала пам'ять — це складова частина когнітивної системи людини, яка відповідає за збереження інформації протягом тривалого часу, від декількох днів до багатьох років і навіть усього життя. Вона є важливим компонентом загальної моделі пам'яті, поряд з короткотривалою та сенсорною пам'яттю.


Довготривала пам'ять здатна зберігати величезну кількість інформації, включаючи знання про події, факти, навички, емоційні переживання та відносини. Цей вид пам'яті включає два основних підтипи: декларативну (або явну) і процедурну (неявну) пам'ять.


1. Декларативна пам'ять відповідає за збереження свідомо отриманих знань та подій, які можна вербально відтворити. Вона, у свою чергу, поділяється на:

- Епізодичну пам'ять, що зберігає особистий досвід та спогади про конкретні події, пов'язані з часом і місцем (наприклад, перший день у школі).

- Семантичну пам'ять, яка містить загальні знання про світ, наприклад, факти, поняття та правила (наприклад, столиця України — Київ).


2. Процедурна пам'ять включає моторні та когнітивні навички, які стають автоматичними з часом, як-от вміння їздити на велосипеді або грати на музичному інструменті. Ця пам'ять не потребує свідомого відтворення інформації, і процеси, що з нею пов'язані, відбуваються несвідомо.


Механізми довготривалої пам'яті базуються на складних нейронних процесах, які залучають структури головного мозку, зокрема гіпокамп, що грає ключову роль у консолідації (перетворенні) короткотривалих спогадів на довготривалі, а також кору головного мозку, де зберігається оброблена інформація.


Основними факторами, що впливають на ефективність збереження інформації в довготривалій пам'яті, є репетиція (повторення інформації), асоціації (зв'язки з уже наявною інформацією), емоційна насиченість подій, а також значущість отриманої інформації. Такі техніки, як мнемоніка, також сприяють більш ефективному запам'ятовуванню та збереженню інформації.


Процеси забування можуть бути пов'язані з деградацією інформації через відсутність її активного використання або зі складністю доступу до неї через подібні спогади (інтерференція). Проте деяка інформація може зберігатися в довготривалій пам'яті практично невизначений час.



Таким чином, довготривала пам'ять є важливою для повсякденного життя людини, оскільки дозволяє їй зберігати та використовувати знання й навички, набуті протягом життя, і є ключовим елементом навчання, адаптації та індивідуального розвитку.

Теги:

Comments


ЯК ПРАЦЮЄ УКРАЇНСЬКИЙ

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ХАБ

наші фахівці у своїй роботі спираються лише на науково доведені методи психотерапії

ми ставимо на перше місце допомогу у вирішенні вашої проблеми, а не кількість сесій

ми не збираємо персональні дані відвідувачів сайту та клієнтів

ми пропонуємо різні цінові категорії консультацій, які ви можете обрати на сайті

Натисніть кнопку “Обрати фахівця”

Ознайомтеся з анкетами спеціалістів

Натисніть кнопку “Записатися
на консультацію”

bottom of page