top of page

ПСИХОЛОГІЧНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

❤️‍🔥 Любов чи залежність? Як розрізнити і що робити далі?



📝 Ганна Крижановська, практичний психолог, викладач психології, фахівець з когнітивно-поведінкової терапії. Є дійсним членом Міжнародної асоціації прикладної психології (International association of applied psychology) та Національної психологічної організації (НПА)




🌿 Уявіть собі красиве дерево з міцними, широко розташованими гілками, під якими можна знайти затишок і спокій. Це уявне дерево —метафора любові. Але поруч з ним є лоза, яка обвиває стовбур. І ця лоза — метафора залежності. Вона тягнеться, заплутує гілки, намагаючись обхопити дерево, і заважає йому рости 🍂


💬 Так само було у Марії, коли вона прийшла в терапію, намагаючись розібратись у стосунках. Вони з Олексієм зустрічались вже кілька років. Спочатку у їхніх стосунках була пристрасть, підтримка - Марія відчувала себе щасливою. Проте з часом вона почала відчувати, що її щастя залежить від настрою Олексія. Коли він був у доброму гуморі, все здавалося ідеальним. Але в моменти його зневіри, Марія відчувала глибоку тривогу і страх втратити його. Поступово вона почала жертвувати своїми інтересами та друзями, щоб бути завжди поряд із ним. Ця динаміка створила в її житті відчуття безвиході, задухи або якщо точніше – залежності. Схоже на ту лозу, що душить дерево, чи не так?


🔑Отже, як розрізнити любов і залежність? 

📎Почуття свободи: у здоровій любові партнери підтримують одне одного в особистих інтересах і бажаннях. У залежності ж один із партнерів відчуває обмеження і тиск.

📎Емоційна стабільність: якщо ваше щастя залежить від настрою партнера, це може бути ознакою залежності. У здорових стосунках обидва партнери можуть бути щасливими самостійно.

📎Взаємопідтримка: взаємна підтримка і розуміння — основа любові. Якщо один з партнерів постійно жертвує своїми потребами, це сигнал до тривоги.


Що ж робити далі? Перш за все, варто зрозуміти власні почуття. Тобто визначити, чи відчуваєте ви більше радості чи тривоги у стосунках. Запитати себе: «Чи можу я бути щасливим без цього партнера?» Важливим кроком є встановлення меж: чітке розуміння і окреслення своїх особистих потреб допомагає відчути себе окремою особистістю. Також варто продовжувати розвивати свою особистість: надалі займатись хобі, спілкуватися з друзями. тощо. Метафорично це означає дати собі можливість рости, як те дерево у лісі, а не як лоза, що тягнеться за іншими.

Пам’ятайте, що любов — це коли обидва партнери зацікавлені в розвитку та щасті один одного; процвітають та стають краще в стосунках, а не впадають в болісну залежність та злиття один з одним.


🪷 Якщо Ви відчуваєте, що потребуєте допомоги фахівця, звертайтеся! Буду рада допомогти Вам подолати ці труднощі та впевнено покрокувати у щасливе життя!

Comentários


ЯК ПРАЦЮЄ УКРАЇНСЬКИЙ

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ХАБ

наші фахівці у своїй роботі спираються лише на науково доведені методи психотерапії

ми ставимо на перше місце допомогу у вирішенні вашої проблеми, а не кількість сесій

ми не збираємо персональні дані відвідувачів сайту та клієнтів

ми пропонуємо різні цінові категорії консультацій, які ви можете обрати на сайті

Натисніть кнопку “Обрати фахівця”

Ознайомтеся з анкетами спеціалістів

Натисніть кнопку “Записатися
на консультацію”

bottom of page