top of page

ПСИХОЛОГІЧНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

🔑 Як навчитися казати "ні" без почуття провини і сорому?



📝 Ганна Крижановська, практичний психолог, викладач психології, фахівець з когнітивно-поведінкової терапії. Є дійсним членом Міжнародної асоціації прикладної психології (International association of applied psychology) та Національної психологічної організації (НПА)






💬 Чи відчуваєте ви, що часто говорите "так" і погоджуєтесь на щось, коли насправді хочете сказати "ні"? Чи, можливо, ви переймаєтесь тим, що ваша відмова може розчарувати, образити інших або погіршити стосунки? Якщо ці питання Вам знайомі, то давайте подивимось, чому вміння говорити "ні" без почуття провини є важливим аспектом самоповаги і психічного здоров'я.


👉 По-перше, вміння говорити "ні" є ключовим аспектом особистих кордонів і дозволяє захистити ваші ресурси.

По-друге, відмова від обов'язків, які ви не бажаєте виконувати,  допомагає зменшити стрес і підвищує загальне задоволення життям. 


Отже, як навчитися казати "ні" і при цьому не “впадати” в почуття провини?

📎 Перше з чого варто почати – це самому усвідомити свої власні потреби та кордони. Спитайте себе: «Чи дійсно я можу справитися з цим? Чи це насправді важливо для мене?»

📎Тренуйтесь в самоприйнятті та пам’ятайте, що ваше "ні" не робить вас поганою людиною. Ви маєте право на відмову. Практикуйте відмову в безпечному середовищі, щоб поступово зменшити почуття провини.

📎Відмовляючи, використовуйте прості і чіткі формулювання без надмірних пояснень та виправдань. Наприклад: «На жаль, я не можу це зробити зараз» або «Мені важко впоратися з цим завданням на даний момент». 

📎Коли ви говорите "ні", ви показуєте, що цінуєте себе та свої кордони, що може навіть зміцнити довіру і повагу в стосунках.


❗️Навчитися казати "ні" без почуття провини і сорому — це важливий навик, який допомагає підтримувати психічне здоров'я і особисту автономію. Це не тільки сприяє зменшенню стресу і покращенню якості життя, але і зміцнює стосунки з іншими. Пам’ятайте, що ваші кордони заслуговують поваги — так само, як і ви самі 🤍


🪷 Якщо Ви відчуваєте, що потребуєте допомоги фахівця, звертайтеся! Буду рада допомогти Вам подолати ці труднощі та впевнено покрокувати у щасливе життя!

Comments


ЯК ПРАЦЮЄ УКРАЇНСЬКИЙ

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ХАБ

наші фахівці у своїй роботі спираються лише на науково доведені методи психотерапії

ми ставимо на перше місце допомогу у вирішенні вашої проблеми, а не кількість сесій

ми не збираємо персональні дані відвідувачів сайту та клієнтів

ми пропонуємо різні цінові категорії консультацій, які ви можете обрати на сайті

Натисніть кнопку “Обрати фахівця”

Ознайомтеся з анкетами спеціалістів

Натисніть кнопку “Записатися
на консультацію”

bottom of page