top of page

ПСИХОЛОГІЧНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

⛔️ Як розпізнати токсичні стосунки та захистити себе?



📝 Ганна Крижановська, практичний психолог, викладач психології, фахівець з когнітивно-поведінкової терапії. Є дійсним членом Міжнародної асоціації прикладної психології (International association of applied psychology) та Національної психологічної організації (НПА)




💬 Скільки разів ви відчували, що у ваших стосунках щось не так, але не могли точно зрозуміти, що саме? Чи доводилося вам бути об’єктом жартів або глузувань з боку партнера, які вас зачіпали та ображали? Чи не виникало у вас відчуття, що ви постійно ходите по тонкому льоду і не знаєте, що може статися наступної миті? Якщо ці питання відгукуються вам, можливо, варто замислитися, чи не є ваші стосунки токсичними? Перебування в аб’юзивних стосунках завдає більше шкоди, ніж користі, і часто пов'язане з емоційним, психологічним або фізичним насиллям. 


‼️Психологи виділяють наступні тривожні маркери, наявність яких може вказувати на те, що стосунки мають токсичний відтінок:

📎Постійне відчуття невпевненості в собі/ своїх можливостях, здібностях або острах висловлювати свою думку. 

📎Емоційна маніпуляція, яка використовується токсичним партнером, щоб контролювати вас. Це може включати звинувачення, підозри, погрози або ігнорування вас та ваших почуттів.

📎Неповага та порушення ваших кордонів (емоційних та фізичних).

📎Неконструктивна критика та знецінення вашої особистості.

📎Відсутність підтримки з боку партнера у досягненні вами цілей або ігнорування ваших потреб.


🙏 Які є можливості захистити себе? Перше, що може допомогти – це чітке визначення своїх меж; тобто усвідомлення того, що для вас прийнятно, а що — однозначно ні. Звернення по допомогу до друзів, родичів або психотерапевта може допомогти отримати об’єктивну оцінку ситуації і знайти стратегії для вирішення проблем. Також варто звернути увагу на свою самооцінку та працювати над її підвищенням, щоб не піддаватися маніпуляціям і вміти чітко виражати свої потреби. Також варто пам'ятати, що іноді найкраще рішення — це припинити стосунки, які завдають вам шкоди. Це може бути важко, але важливо бути уважним до своїх почуттів і не боятися звертатися за допомогою, коли це необхідно. 

Пам’ятайте, що ваше благополуччя має бути на першому місці, і здорові стосунки повинні підтримувати ваше щастя, а не підривати його 🤍


🪷 Якщо Ви відчуваєте, що потребуєте допомоги фахівця, звертайтеся! Буду рада допомогти Вам подолати ці труднощі та впевнено покрокувати у щасливе життя!

Comments


ЯК ПРАЦЮЄ УКРАЇНСЬКИЙ

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ХАБ

наші фахівці у своїй роботі спираються лише на науково доведені методи психотерапії

ми ставимо на перше місце допомогу у вирішенні вашої проблеми, а не кількість сесій

ми не збираємо персональні дані відвідувачів сайту та клієнтів

ми пропонуємо різні цінові категорії консультацій, які ви можете обрати на сайті

Натисніть кнопку “Обрати фахівця”

Ознайомтеся з анкетами спеціалістів

Натисніть кнопку “Записатися
на консультацію”

bottom of page